Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Rick Santorum beŽindigt campagne

Jan-Willem Kranendonk op 10 april 2012 - Reageren (1)

Rick Santorum heeft zojuist bekendgemaakt zijn campagne te beŽindigen. Al een tijdje was het de vraag of de voormalig Senator de voorverkiezingen in zijn thuisstaat Pennsylvania nog als kandidaat mee zou maken. In de peilingen zakte hij weg en vorige week kwam Mitt Romney in de peilingen zelfs op voorsprong in Santorum's thuisstaat. Een afgang dreigde. Afgelopen week werd Bella, het dochtertje van Santorum, opgenomen in het ziekenhuis, waarna de kandidaat enkele dagen vrijaf nam. Daarmee bleek effectief een einde gekomen aan zijn campagne.

 

Dit weekend overlegde Santorum uitgebreid met zijn familie. "Dit was een tijd voor gebed en nadenken, het afgelopen weekend, net zoals het was toen we besloten in de race te stappen. Karen, de kinderen en ik zaten aan de keukentafel en praatten over onze hoop, angsten en bezwaren." Gedurende dit overleg werd duidelijk dat de conservatief de race zou beŽindigen. "We hebben het afgelopen weekend een beslissing genomen. Hoewel de presidentiŽle race voor ons over is, voor mij over is, en we de campagne vandaag opschorten, zijn we nog niet klaar met vechten."

 

Santorum wil zich nu in gaan zetten om president Obama uit het Witte Huis te verdrijven en het ook het Capitool weer geheel van de Republikeinen te maken. Degene die Obama zal moeten verslaan, Mitt Romney, noemde hij echter niet in zijn speech. Het is dan ook nog maar de vraag of Santorum veel campagne gaat voeren tegen Obama. De afgelopen maanden zijn beide kandidaten bepaald geen vrienden geworden. Desondanks kan een gemeenschappelijke vijand hen verbinden en zetten zij zich mogelijk over deze animositeit heen.

 

Aanvankelijk werd er geen rekening gehouden met Santorum. Terwijl zijn tegenstanders ťťn voor ťťn de koppositie in de peilingen pakten, voerde hij in het najaar veel campagne in Iowa. Dat loonde, want uiteindelijk won hij de staat. Daarna zakte zijn campagne wat weg en leek Newt Gingrich zich te ontpoppen tot de conservatieve kandidaat. Doordat die in Florida stevig het deksel op zijn neus kreeg, kon Santorum het stokje weer overnemen.

 

Tot na Super Tuesday wist hij het Romney nog lastig te maken. Door diens overwinning in Wisconsin werden echter de laatste twijfels over een kandidatuur voor de mormoon bij velen weggenomen. Ook Santorum moet in hebben gezien dat hij bezig was aan een haast kansloze missie. Bovendien zouden de zorgen om zijn dochter Bella vermoedelijk een sterk vervolg van de campagne bemoeilijkt hebben.

 

Tegelijk is hij verder gekomen dan velen - inclusief hijzelf - verwacht hadden. Respect voor Santorum's prestatie is dus zeker op zijn plaats. Maar de kandidatuur gaat naar de onvermijdelijke kandidaat: Mitt Romney. Daar is na vanavond geen twijfel meer over mogelijk.

 

Morgen verschijnt om 10:00 een achtergrondartikel over de campagne van Santorum op VerkiezingenVS.com.

Reactie (1)

gilles dupont op 11 februari 2013 14:04:

ik wil heel graag het op neemen tegen obama en vrede in heel amerika te bregen  van de heer gilles