Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Romney en de dames

Laura Schabbing op 4 april 2012 - Reageren

Nu Mitt Romney onlangs gewonnen heeft in Maryland, Washington DC, en Wisconsin, lijkt het steeds zekerder te worden dat hij de Republikeinse presidentskandidaat zal worden. Dat is natuurlijk precies wat Romney wil, maar het betekent niet dat het daarna makkelijk voor hem zal zijn. Nee, na zijn eventuele nominatie begint het echte werk pas: Obama verslaan. En dat kan nog eens lastig voor Romney zijn, zeker als hij één bepaalde groep niet weet te overtuigen: de Amerikaanse vrouwen.

 

 

Uit verschillende polls is onlangs gebleken dat Obama veel beter scoort dan Romney onder vrouwelijke kiezers. Opvallend is dat dit een recentelijke ontwikkeling lijkt te zijn. Halverwege februari kreeg Obama steun van nog niet eens de helft van de vrouwen onder de vijftig. Daarmee stond hij bijna gelijk met Romney.

 

Nu, anderhalve maand later, krijgt Obama meer dan 60 procent van de vrouwelijke kiezers mee, terwijl Romney is gezakt naar slechts 30 procent. Meer dan twee keer zoveel vrouwen zouden op dit moment dus op Obama stemmen dan op Romney. Onder de mannelijke kiezers doet de zittende president het maar een heel klein beetje beter dan zijn waarschijnlijke tegenkandidaat. Het verlies van de vrouwelijke stemmers zou Romney dus in november zeer waarschijnlijk de overwinning kunnen kosten.

 

Maar waar komt Romney's probleem met de dames vandaan? Het lijkt erop dat de nadruk van de Republikeinse partij op strengere regels met betrekking tot voorbehoedsmiddelen de boosdoener is. Romney heeft al eens gezegd dat hij af wil van Planned Parenthood, en heeft ook aangegeven het Blunt Amendment te steunen, een wet waardoor bedrijven zelf zouden mogen bepalen of ze de anticonceptiepil in de verzekering van hun werknemers willen opnemen.

 

Dit soort uitspraken zijn bij veel vrouwen niet goed gevallen. Ook hebben bijvoorbeeld Santorum en Gingrich bijgedragen aan het linkser worden van de Amerikaanse vrouw. Santorums extreme standpunten met betrekking tot abortus zal veel vrouwen hebben doen kiezen voor de Democraten.

 

Natuurlijk heeft Obama er zelf ook voor gezorgd dat vrouwen liever op hem gaan stemmen. Obama's campagneleider mag dan een man zijn, maar de drie hoogste posities na hem worden allemaal ingenomen door vrouwen. Zij hebben ervoor gezorgd dat een deel van de campagne speciaal op vrouwen is gericht. Onderwerpen die vooral interessant zijn voor vrouwen worden uitgebreid behandeld, waardoor de gemiddelde Amerikaanse vrouw positiever tegenover Obama zal staan.

 

Verder is Obama een voorstander van Planned Parenthood, waar hij dieper op inging in een video afgelopen week. Ook blijkt dat vrouwen de gezondheidszorg heel belangrijk vinden, en dat is natuurlijk een van Obama's sterkste punten. Als Obama op deze koers blijft, zal hij dus haast zeker een vrouwelijke meerderheid aan zijn zijde krijgen.

 

Het lijkt erop dat Romney het niet gaat redden als het aankomt op de vrouwelijke kiezers. Hij is zich hier wel van bewust, want hij heeft aangegeven zich meer te willen richten op deze groep stemmers. De voormalig gouverneur van Massachusetts denkt dat zijn vrouw hem daar goed bij kan helpen. In een interview met Fox News vertelde Romney dat zijn vrouw erachter was gekomen dat vrouwen de economie het belangrijkst vinden. Hij is nu van plan zich vooral daar op te richten. Het is maar te zien of dat gaat werken, zeker als hij bij zijn conservatieve standpunt blijft met betrekking tot voorbehoedsmiddelen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.