Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Ras opeens weer actueel

Lodewijk Hekking op 26 maart 2012 - Reageren

En ineens speelt ras weer een rol in de verkiezingsstrijd. Amerika is in de ban van Trayvor Martin. De 17-jarige, zwarte jongen die op 26 februari werd dood geschoten in Florida. De dader zou uit zelfverdediging hebben gehandeld en wordt nog altijd niet vervolgd. Een gebeurtenis die oude wonden openrijt in de Amerikaanse samenleving.

 

Het incident maakte zo veel los, dat zelfs president Obama er een paar woorden aan te weiden. “If I had a son, he’d look like Trayon,” luidde de nu al beroemde woorden van de President, afgelopen vrijdag in de tuin van het Witte Huis.

 

Reden voor de steeds wanhopigere New Gingrich om er nog maar eens met gestrekt been in te gaan. “Disgraceful,” noemde hij de uitspraak van Obama. Want “Suggereert de president misschien dat het ok was geweest als er een witte jongen was vermoord? Iemand die niet op hem lijkt?”

 

David Plouffe, woordvoerder van de President, liet gisteren geen spaan heel van Gingrich. “Dit zijn verwerpelijke uitspraken van een man die duidelijk in de nadagen van zijn politieke carrière zit.”

 

Obama gebruikt zijn huidskleur bijna nooit politiek, maar juist nu lijkt hij een snaar te hebben gebruikt. De moord op een onschuldige jongen, met het vermeende onrecht van een niet vervolgde dader, raakt vele mensen. En dat Gingrich juist hier een punt van maakt, kan Plouffe weleens gelijk geven. Hij is een man wiens politiek carrière er bijna op zit.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.