Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Santorum en de Christian Right: een droomhuwelijk?

Michiel Klaassen op 8 maart 2012 - Reageren

In Santorum hebben de Christian Right de kandidaat van hun dromen gevonden. Gaan de protestantse evangelicals een katholiek aan de nominatie helpen?

 

Romney's gebrek aan conservatieve waarden is in de ogen van veel evangelicale Amerikanen een groot bezwaar om op hem te stemmen. Dat vindt niet alleen Joe Sixpack, maar ook vele conservatieve kerk- en opinieleiders. In januari spraken die laatsten in Texas hun steun uit voor Santorum. Onder anderen James Dobson, de oprichter van Focus on the Family en voormalig presidentskandidaat Gary Bauer waren vertegenwoordigd. Dat een verzameling evangelicale organisaties hun steun uitspreekt voor een katholiek is opmerkelijk: in het verleden steunden zij George W. Bush en Mike Huckabee, beiden vroom protestants.

 

De endorsements van de evangelicals hebben Santorum geen windeieren gelegd. Er zijn voorbeelden te over. Zo had Santorum in Iowa nooit zijn nipte overwinning kunnen boeken zonder de evangelicalen: 32 procent van hen steunde Santorum, terwijl Romney het met 18 procent moest stellen. En in Michigan, nota bene Romney’s geboortestaat, was Santorum hem akelig dicht genaderd – niet in de laatste plaats omdat enkele evangelicale leiders in de staat hem hadden omarmd.

 

Ook op Super Tuesday wisten de evangelicals in enkele staten de strijd te beslissen in het voordeel van Santorum. Tennessee en Oklahoma, waar zo'n driekwart van de stemmen door evangelicale kiezers werden uitgebracht, gingen overtuigend naar de oud-senator uit Pennsylvania. Kan de steun van de invloedrijke evangelicals Santorum uiteindelijk nog de nominatie opleveren?

 

Nee. Niet omdat de evangelicalen als kiezersblok niet invloedrijk zijn of een te klein deel van het Republikeinse electoraat uitmaken. Maar omdat er geen overkoepelende organisatie is die als één stem een endorsement kan uitspreken. De gezamenlijke organisaties hebben zich dan wel uitgesproken voor Santorum, maar dit geschiedde pas na drie stemmingen, wat niet duidt op eensgezindheid in het evangelicale veld. Een substantiële minderheid was namelijk voor Gingrich. Wat overigens niet betekent dat de individuele organisaties - zoals die van Dobson - niet proberen hun favoriet een handje te helpen.

 

Daarnaast blijft het feit dat Santorums campagne zelf niet goed georganiseerd is - hierdoor verkwanselde hij al een plek op de kieslijst in Virginia, waar hij evenwel hoge ogen had kunnen gooien.

 

De evangelicals zijn nog steeds één van de invloedrijkste facties binnen de GOP, en elke kandidaat zit om hun steun te springen. Helaas voor Santorum zijn de evangelicalen niet georganiseerd genoeg om deze keer het doorslaggevende verschil te maken. Zelfs als de evangelicals zich als één man zouden inzetten voor Santorum, is het maar zeer de vraag hoe effectief dit zou zijn. Anderzijds slaagt Santorum er gezien de verkiezingsuitslagen er wél in om de hearts and minds van de evangelicals te winnen. Mocht Santorum nog stunten in de voorverkiezingen dan zal dat vanuit de evangelicalen zelf komen, niet vanuit hun organisaties.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.