Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Op weg naar Super Tuesday: Michigan en Arizona voor de deur

Jan-Willem Kranendonk op 27 februari 2012 - Reageren

Voordat Super Tuesday daadwerkelijk aanbreekt, wachten er nog voorverkiezingen in drie staten: Michigan, Arizona en Washington. De eerste twee komen morgennacht aan bod. Arizona lijkt beslist in het voordeel van Mitt Romney, zeker nadat gouverneur Jan Brewer zich achter Mitt Romney schaarde. In Michigan wordt het echter nog spannend volgens de peilingen.

 

Santorum en Romney binnen de foutmarge In een peiling die Public Policy Polling gisteren publiceerde, staat Mitt Romney op 39 procent, tegenover 37 procent voor Rick Santorum. We Ask America had een uitkomst van respectievelijk 37 en 33 procent. Kortom, Santorum zit Romney nog op de hielen. Of laatstgenoemde wint, zal grotendeels afhankelijk zijn van het enthousiasme van de achterban. Degene van wie de aanhangers het meest gemotiveerd zijn om naar de stembus te gaan, zal Michigan naar zich toe trekken.

 

Ron Paul is haast zeker van zijn derde plaats. Op meer hoeft hij niet te rekenen. Waar Santorum en Romney zich al verschillende malen in Michigan hebben vertoond, voerde hij dit weekend voor het eerst campagne in deze staat. Gingrich moet hopen dat hij in de dubbele cijfers eindigt.

 

Romney heeft het in ieder geval moeilijk in zijn thuisstaat. Een overwinning zit er zeker in, maar die komt dan wel heel wat moeilijker dan verwacht werd. Santorum is dichtbij gekomen in een staat waar niemand rekende op enige strijd. "Ons doel is om in Romney's achtertuin dichtbij te komen. Dat laat zien dat hij kwetsbaar is en kan ons ontzettend helpen in de richting van Super Tuesday", zei John Brabender, Santorum's belangrijkste strateeg.

 

Peilingen: de staten worden verdeeld [table id=27 /]

 

Zoals uit bovenstaand overzicht blijkt, worden de staten op Super Tuesday verdeeld tussen verschillende kandidaten. Washington, de staat die aanstaande zaterdag al naar de stembus gaat, lijkt een prooi te worden voor Santorum. Die zal waarschijnlijk ook Oklahoma binnenhalen. Massachusetts is logischerwijs op de hand van oud-gouverneur Mitt Romney, die in Virginia ook zal zegevieren vanwege het ontbreken van twee tegenstanders.

 

Gingrich richt zich op Georgia Georgia is de staat die voor Newt Gingrich een ommekeer moet bewerkstelligen. Op Super Tuesday is dit de staat waar de delegates te verdienen zijn. Gisteren sprak Gingrich in twee grote kerken in Georgia over de anti-religieuze houding van de regering. Daarbij veroordeelde hij opnieuw president Obama omdat die zijn excuses had aangeboden voor een koranverbranding op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan.

 

In de peilingen staat Gingrich vooralsnog op één in Georgia, terwijl Rick Santorum en Mitt Romney strijden om plaats twee. Met al het werk dat hij in deze staat gestopt heeft, moet de voormalig Speaker ook wel een overwinning boeken. Anders is voldoende aangetoond dat zijn campagne niet levensvatbaar is en zal alleen een overdosis aan ego Newt Gingrich in de race houden.

 

New candidate-talk De geruchten over een nieuwe kandidaat blijven rondzingen. Wint Romney niet in Michigan, zal iemand van het kaliber Jeb Bush of Mitch Daniels in de race komen, meldde een vooraanstaand politicus onlangs aan ABC News. Gisteren vertelde Bob Schieffer in zijn show dat hij op eenzelfde scenario rekent.

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.