Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Romney en Gingrich doen goede zaken in Mesa, Arizona

Jasper de Groot op 23 februari 2012 - Reageren

Na een lange debatloze periode kruisten de Republikeinse kandidaten vannacht opnieuw de degens. Mitt Romney koos voor een meedogenloze aanval op Rick Santorum, die daardoor de hele avond in de verdediging werd gedrukt. Ron Paul steunde Romney doorgaans in diens aanvallen, terwijl Gingrich opnieuw de 'professor-houding' aannam.

 

In Mesa, Arizona vond het enige debat vr de voorverkiezingen in Michigan en Arizona plaats. Aan bod kwamen gebruikelijke thema's als overheidsuitgaven, immigratie en Iran. Daarnaast was er ook ruimte voor onderwerpen die minder vaak behandeld zijn, zoals de bailout van de autoindustrie en anticonceptie. De keuze voor dat laatste issue kwam CNN op boegeroep uit de zaal te staan. Want waar bleven belangrijke thema's als de benzineprijzen en de banenmarkt?

 

Romney en Paul: Santorum is geen conservatief Rick Santorum was in het debat degene die verreweg de meeste klappen moest incasseren. Vooral op het punt van social issues, belangrijk bij zijn achterban, werd hij hard aangevallen. Ron Paul en Mitt Romney verweten Santorum dat hij voor de morning after pill had gestemd. Laatstgenoemde verweerde zich door te wijzen op het feit dat zij doelden op een klein onderdeel van een groot overheidsprogramma. Dat hij zijn steun hieraan had gegeven, wilde niet zeggen dat hij het in alles eens was. Deze reactie kwam hem op zacht gemor uit het publiek te staan.

 

Het anticonceptiedebat deed alle kandidaten vooral schade aan. Hun opvattingen worden namelijk niet gedeeld door invloedrijke feministische bewegingen en veel onafhankelijke kiezers. Gingrich scoorde bij dit thema zijn gebruikelijke punt door de media aan te vallen. Waarom proberen zij de Republikeinen als extremisten weg te zetten op dit thema, terwijl de echte extremist, Barack Obama, infanticide pleegde door abortus te legaliseren in Illinois en hier nooit n vraag over had gekregen?

 

Economie Ook op economisch gebied werd Santorum hard aangevallen. Romney noemde een reeks aan cijfers op, zoals het stemmen voor een uitbreiding van het ministerie van onderwijs en het vijfmaal stemmen voor een verhoging van het schuldenplafond. "In de tijd dat senator Santorum lid was van de Senaat, stegen de overheidsuitgaven met 80 procent", zo stelde de voormalig gouverneur van Massachusetts.

 

Santorum verdedigde zich door er op te wijzen dat hij nooit voor het verhogen van de belastingen had gestemd. Romney zou daarentegen als gouverneur honderden miljoenen dollars aan belastingverhogingen hebben doorgevoerd. "Gouverneur Romney stelde vandaag nog voor om de belastingen voor de rijkste n procent te verhogen. Dat is het overnemen van de Occupy Wall Street retoriek", zo stelde Santorum.

 

In het debat over bailouts konden kandidaten elkaar niet veel verwijten. Ze zijn namelijk allen tegen de bailout van de auto-industrie, terwijl de meerderheid van Michigan de kiezers voor is. De Republikeinse kandidaat zal hier dan ook niet mee scoren in november.

 

Immigratie Het immigratieterrein is altijd van belang in zuidelijke staten. Ook Arizona heeft te kampen met problemen rond de grens met Mexico. Paul herhaalde zijn mantra dat de VS zich minder op de grens tussen Pakistan en Afghanistan moest richten en meer op de grens tussen de VS en Mexico. De kandidaten betuigden vooral hun steun aan Arizona, dat met president Obama in strijd is over hun immigratiebeleid. Romney was duidelijk voorbereid op deze discussie. Hij zei dat het beleid in Arizona, mede door het verantwoordelijk maken van de werkgevers, ervoor zorgde dat het aantal illegalen daalde met 14 procent en dat hij dat beleid federaal in wil voeren.

 

Dan de non-issues die gebruikelijk zijn bij CNN-debatten. Een van de vragen in het debat was om jezelf te beschrijven in n woord. Paul koos voor concistence (vasthoudendheid), Romney voor resolute (vastberaden) en Santorum voor courage (moed). Gingrich scoorde overduidelijk met cheerful (vrolijk), waarmee hij zijn imago als boze opa onderuit probeerde te halen.

 

De grote winnaars van dit debat waren duidelijk Romney en Gingrich. Romney door het paraat hebben van de cijfers en feiten, Gingrich door zijn humorvolle inbreng. De voormalig gouverneur van Massachusetts had de zaal ook mee, er waren duidelijk veel supporters in de zaal. Dat leverde hem regelmatig luid applaus op. Santorum was de grote kop van jut in Mesa en kwam niet goed over.

 

Het was verder een saai en chaotisch debat dat te wijten was aan de opstelling van de kandidaten (z zaten in plaats van stonden). Door het verliezen van Santorum en het winnen van Romney en Gingrich heeft vooral Romney goede zaken gedaan met Michigan, Arizona en Super Tuesday voor de deur.

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.