Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?VacaturesHuisregelsColofon

Wie overleeft Iowa? - Rick Santorum

Jan-Willem Kranendonk op 29 december 2011 - Reageren

Rick Santorum was lange tijd een figurant in de campagne. Tijdens debatten stond hij aan de zijkant - de plaats voor kandidaten die onderaan staan in de peilingen, media-aandacht kreeg hij nauwelijks en ook aan financiŽn ontbrak het hem. Kortom, Rick Santorum leek op voorhand een verloren gevecht te strijden.

 

De laatste twee weken is dit beeld echter veranderd. Santorum stijgt in de peilingen, bekleedt in de meest recente poll zelfs de derde plek - en is daarin ook de best geplaatste conservatief. Commentatoren in de VS spreken reeds van momentum en sluiten niet uit dat Santorum in de top-3 eindigt aanstaande dinsdag.

 

De campagne van Gingrich zakt steeds verder weg en Michele Bachmann verliest in korte tijd veel steun. Daarom lijkt Santorum samen met Rick Perry de grootste gegadigde om als conservatieve winnaar uit Iowa te komen. De conservatieve kandidaat die nu momentum weet te pakken, zou op het laatste moment toch nog deze groep achter zich kunnen scharen.

 

Omdat Santorum in de marge gefigureerd heeft en een relatief nieuw gezicht op het toneel is, zou een plaats in de top-3 voor zijn campagne een geweldige boost kunnen betekenen. De aanwijzingen dat dit gaat gebeuren, zijn er zeker. Nate Silver wijst er bijvoorbeeld op dat media-aandacht regelmatig een indicatie is dat een campagne een goede periode doormaakt. Santorum krijgt momenteel veel positieve media-aandacht.

 

Toch moet het momentum van Santorum ook niet overdreven worden. Het is vooral gebaseerd op ťťn peiling, enkele endorsements en stijgende media-aandacht. Jonathan Bernstein stelde terecht dat in een volgende peiling Michele Bachmann, Rick Perry of Newt Gingrich de hoogst geklasseerde social conservative kan zijn en Santorums momentum weer ondermijnd wordt.

 

Voorlopig is er licht aan de horizon voor Santorum. Weet hij in de top-3 te eindigen en als eerste of tweede social conservative, dan kunnen we daadwerkelijk zeggen dat hij momentum heeft. In dat geval kan Santorum zijn kaarten op South Carolina zetten en daar de stemmen proberen op te rapen van uitgeschakelde conservatieve kandidaten. Het zou vermoedelijk ook meer donaties opleveren, die hij terdege kan gebruiken. Financieel zit Santorum namelijk zo ver aan de grond dat zijn campagneteam alleen een radiospotje kan laten uitzenden.

 

Maar eindigt hij gewoon in de achterhoede, dan is de race voor Rick Santorum voorbij. Santorum kennende, zal hij niet zomaar opgeven. Dat heeft hij nooit gedaan. Maar in dat geval rest hem niets anders dan het voortzetten van zijn verloren strijd. Het zou niet nieuw voor Santorum zijn. De afgelopen maanden is hij er immers aan gewend geraakt.

 

Eerder in de serie ĎWie overleeft Iowa?í Kandidaat 1 - Jon Huntsman Kandidaat 2 - Michele Bachmann

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reageren?

Naam:
E-mailadres: