Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Twee peilingen, twee meningen

Jan-Willem Kranendonk op 15 november 2011 - Reageren

Recent verschenen er weer twee peilingen, van PPP en CNN ditmaal. De peilingen laten op het eerste gezicht twee heel verschillende beelden zien, al zijn er zeker raakvlakken. Raakvlak 1: Newt Gingrich bestormt de top. Waar hij in de peiling van CNN nog op de tweede plaats staat, vlak achter Mitt Romney met respectievelijk 22 om 24 procent, heeft hij in de peiling van PPP met 28 procent de leiding genomen – t.o.v. 18 procent voor Romney. Maar ook Gingrich moet niet te snel juichen, zegt Dean Debnam, directeur van PPP. “The top has proven to be a dangerous place in this GOP race though and we’ll see if he can sustain it for very long.”

 

Mitt Romney stabiel, Cain heeft parachute nodig Romney staat – zoals gewoonlijk – aan kop, of in de buurt daarvan. Ondanks de grote achterstand in de peiling van PPP hoeft hij zich nog geen zorgen te maken. De trend van deze verkiezingsrace lijkt: hoe sneller omhoog, des te sneller weer naar beneden. Dat in de peiling van PPP ook Cain een stevige voorsprong op hem heeft, zal Romney worst wezen. Cain gaat in elke peiling onderuit en nadat er gisteren weer een beschuldiging tegen Cain werd ingebracht, zal diens populariteit zeker verder dalen. Daarmee lijkt het beeld van de laatste weken bevestigd: Mitt Romney verliest iets aan terrein, maar kan zich als enige handhaven aan de top. Iets wat Bachmann, Perry en Cain niet gelukt is.

 

Herman Cain heeft echter een parachute nodig. Welke peiling er momenteel ook gepubliceerd wordt, Cain maakt namelijk een vrije val. Deze val wordt vooral geïllustreerd in de peiling van CNN, waar Cain van 25 naar veertien procent valt en inmiddels bijna voorbijgestoken is door Rick Perry. Oops… Toch nog een positief puntje voor de pizzamagnaat: 54 procent van de Republikeinen is van mening dat de aanklachten over seksuele intimidatie tegen Cain niet heel betrouwbaar zijn, tegenover 24 procent die de aanklachten wel geloven. Bovendien vindt maar liefst 65 procent dat hij in de race moet blijven. Maar deze cijfers ten spijt, zijn status als frontrunner is hij kwijt en met de nieuwe aanklachten wordt het voor Cain steeds moeilijker om een geloofwaardige kandidaat te blijven.

 

Perry: de impopulaire nummer vier In beide peilingen staat Rick Perry op nummer vier – en in beide peilingen heeft hij een slecht populariteitscijfer. Bij CNN is het nog net positief (44-37), maar bij PPP heeft het inmiddels de negatieve cijfers bereikt (35-49). Sowieso is het opvallend dat Perry in de peiling van PPP er veel negatiever uitkomt dan bij CNN. Waar zijn val bij CNN gestuit is, duikelt hij in de peiling van PPP zelfs naar de enkele cijfers. Komt het nog goed? Jeroen Langelaar, onze redacteur die verslag doet van Rick Perry, stelde gisteren dat er in ieder geval nog hoop is voor de Texaanse gouverneur. Maar de tijd dringt!

 

Bachmann, Paul, Santorum, Huntsman, who? De andere kandidaten zijn – hoe vervelend het ook klinkt – niet meer dan figuranten. Michelle Bachmann was ooit frontrunner, maar de Ames Straw Poll lijkt lang geleden. Beide peilingen plaatsen haar rond de vijf procent – en die plek lijkt ze niet meer te gaan verlaten. Ron Paul heeft al jaren zijn gelijkblijvende achterban van ongeveer vijf procent van de kiezers en zal door impopulaire standpunten rondom bijvoorbeeld Iran en de doodstraf geen kans maken. Datzelfde kan gezegd worden van Rick Santorum en Jon Huntsman, twee mannen die al maanden campagne voeren, maar nooit omhoog komen in de peilingen. Met zo'n drie procent van de stemmen mogen zij al uiterst tevreden zijn. Ze zullen proberen te stunten in respectievelijk Iowa en New Hampshire, maar de kans dat ze daarna het veld ruimen, is bijzonder groot.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.